MI AZ AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ?

Az atópiás dermatitisz egy – eddig nem tisztázott eredetű – krónikus bőrgyulladás, ami veleszületett hajlamon alapul. Bőrszárazsággal, pirossággal, gyulladással, intenzív viszketéssel jár, időszakosan fellángol, majd az aktív időszakot enyhébbek követik.

Mi befolyásolhatja?

Sok-sok környezeti tényező: A klíma, különböző vegyi és természetes eredetű allergének, vagy akár a ruházat. Sokszor lelki problémákra vagy étkezéssel, emésztéssel kapcsolatos változásokra is „fellobbanásokkal” reagálnak az atópiás bőrűek. A lelki tényezők közül leginkább a szorongás, az ismeretlentől való félelem és a feldolgozatlan konfliktusok tehetők felelőssé.

Hogyan kezelhető?

Allergének kerülése: Személyre szabott, részletes allergia- és immunrendszeri vizsgálatokat követően speciális étrendet kell felállítani, amelyben kerülni kell az olyan irritáló tényezőket, mint a tej, tojás, szója, bizonyos gyümölcsök, és lisztek, ez mind-mind egyénfüggő.

Rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat: Éves ellenőrzés, konzultáció és a kozmetikai kezelések egyeztetése elengedhetetlen! Egy jól megválasztott bőrgyógyász nemcsak a helyi kezelésben, de a minél hosszabb tünetmentes időszakok fenntartásában is segíthet. Sajnos időnként elkerülhetetlen az általa felírt mellékvese kéreg-hormon származékokkal ellátott ún. szteroidos szerek alkalmazása, de lehetőség szerint ezek használatát érdemes a minimumra csökkenteni, főleg a még nem szült nők esetében.

Megfelelő tisztálkodó szerek használata: Langyos vízben, nem szárító, irritációt megelőző fürdő készítmények használata ajánlott minden atópiás betegnek. A túl meleg vagy a túl hideg víz kerülendő, mivel drasztikus hatást gyakorolhat a bőrre. Fürdésnél a krém-gélek, olajak vagy a mosdókrémek jelenthetnek megoldást.

Megfelelő kozmetikumok használata: A kifejezetten atópiás bőrre kifejlesztett, orvosilag ellenőrzött kozmetikumokon kívül lehetőleg mást ne használjunk! A kézzel készített és natúrkozmetikumok sokszor tévutat jelentenek, mivel telítettek természetes allergénekkel (gyógynövények, fű- és virágfélék, gyümölcsök).

Rendszeres mozgás és egészséges étrend: A rendszeres és kíméletes testmozgás és a fentebb említett allergénektől mentes, szakember által összeállított étrend nemcsak az atópiás problémákat előzi meg, de a szervezet egészére is pozitív hatást gyakorol.

Finom, természetes anyagú textíliák viselése: Kerülendő a mohair, a durva szövésű anyagok, a szúrós gyapjú, és minden olyan ruha vagy cipő, amely dörzsöl, irritál, sebhelyeket okozhat.

Stresszkezelési technikák elsajátítása: Számos olyan meditációs irányzat, szabadidős tevékenység, sport vagy kreatív hobby létezik, amellyel könnyebb átvészelni a stresszes időszakot. Az atópiás tünetekkel küzdőknek érdemes valami olyasmit találniuk, amivel könnyebben átvészelhetik a munkahelyi- vagy magánéleti konfliktusok okozta nehezebb időszakokat.

Kedvencünk:

Az AA Help termékcsalád kifejezetten atópiás bőrűeknek készült, de extrém száraz bőrűek is használhatják. A kozmetikumok természetesen klinikailag teszteltek és bőrgyógyászatilag jóváhagyott formulájuknak köszönhetően nem csak ápolják, de szebbé is teszik a bőrt!