Elsősorban a tizenéveseknél jelentkezik, de a felnőtt kor sem jelent menekvést az egyik leggyakoribb borprobléma, az akne elol. Bár nem tekintheto súlyos betegségnek, mégis gyakran lelki szenvedést, depressziót okoz, valamint pszichés  gátak kialakulásához vezethet szociális kapcsolataink és munkánk során is. Kezelése ezért igen összetett feladat elé állítja a szakembert.

A genetikai adottságokon és a faggyútermelés zavarain túl sokszor a nem megfelelően alkalmazott vagy szavatosságukat veszített kozmetikumok, szennyező vagy egyéb külső provokáló tényezők (pl. kalap, bukósisak, szoros ingnyak, gyakori arc vakargatás, stb.), egyes élelmiszerek (olajos magvak, fűszeres ételek, szénhidrátok, tejtermékek), gyógyszerek (kortiszteroidok, androgen vagy lítium hatóanyagok), valamint hormonális hatások állhatnak az akne hátterében. Különösen felnott korban gyakori, hogy a bőrön megjelenő aknés tünetek valamilyen belső ok következtében alakulnak ki: pl. krónikusgyulladás, endokrinológiai (pl. PCOS, inzulinrezisztencia) megbetegedések. Terhesség során, a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, menopauza környékén, illetve fogamzásgátló szedésekor, vagy szedésének felfüggesztésekor is jelentkezhetnek aknés tünetek.

AZ AKNÉ FORMÁI


akne

NEM GYULLADÁSOS FORMA

A komedók (fehér és fekete) akkor keletkeznek, amikor a mirigykivezető nyílások elzáródnak a fokozott faggyútermelés vagy az elhalt hámsejtek miatt. A bőrfelszínre nyitott komedók fekete színűek a felszínükre tapadt szennyeződés, az elhalt hámsejtekmiatt. A zárt komedók fehér színuek.

GYULLADÁSOS FORMA

I. Kezdetben a papulák még kicsik, de kiemelkednek a bőr felszínéből elváltozások, az észlelt pirosság és a feszítő fájdalom a follikulus gyulladására utal.II. A pustulak már inkább vörös színűek és a közepükön egy feszülő, fehéres elváltozás látható.III. A nodulusok nagy, fájdalmas a bőr felszínébe süllyedő bőrképletek, melyek a follikulusok mélyén és kiterjedt területen alakulnak ki.IV. A cysták már igen fájdalmas, mélyen ülő bőrtünetek, melyek maradandó hegek kialakulásához is vezethetnek. A kozmetikai és az orvosi kezelés határmezsgyéjét a papulák jelentik, melyeket a professzionális előkészítéssel és körültekintő kivitelezéssel a kozmetikus még el tudja távolítani, míg a pustulák mechanikai behatásokra a gyulladás fellángolásával és a lobgátak felszakadásával csak súlyosbíthatják az aknés vendég problémáit.

MEGNÉZEM A WEBÁRUHÁZBAN >>

AKNE ÁLTALÁNOS KEZELÉSI STRATÉGIÁJA

Az az aknés kezelés a leghatékonyabb, amely egyszerre képes a faggyúmirigyek aktivitását csökkenteni – minimalizálva a follikularis elszarusodását –, és gátolni a Propionibacterium acnes elszaporodását, csökkentve ezzel a gyulladásos tüneteket is.• Az akne kezelés minden esetben egyénre szabottan történik, ezért a kezelési stratégia kérdésekkel kezdődik:-Milyen gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket szed rendszeresen?Van-e tudomása valamilyen anyagcsere-, belgyógyászati, nőgyógyászati- vagy hormonális betegségéről? (pl. PCOS, IBS, IR, hiperprolaktémia,stb.)- Milyen kozmetikumokat használ rendszeresen? Mivel és hogyan tisztítja bőrét?- Tapasztalta-e már, hogy valamely környezeti, lelki, hormonális, egészségügyi változásra, vagy bizonyos ételek elfogyasztása után aktiválódtak aknés tünetei?- Milyen akne kezelési megoldásokkal próbálkozott eddig?• Majd az arc, és egyéb problémás bőrterület feltérképezése, az akne súlyosságának meghatározása következik.• Az akne kezelési tervének felállításánál a szakember igyekszik figyelembe venni a vendég rendelkezésre álló idejét és az anyagi lehetőségét is. Tisztázni kell a vendéggel, hogy egy alkalmas professzionális kezeléstől vagy konzultációtól ne várjon csodát, hangsúlyozni kell a kezelés komplex, többlépcsős folyamatát, melyben a vendégnek is aktív szerepe van. A szakember által ajánlott otthoni borápolási protokollt szigorúan be kell tartania a sikeres, heg- és pigmentfoltmentes gyógyuláshoz.

AZ AKNÉS BŐR ÚJ KOZMETIKAI KEZELÉSI STRATÉGIÁJA

Az utóbbi néhány év technológia fejlődésének és az új hatóanyagainak felfedezésének köszönhetően jelentősen megváltozott az aknés bőr kozmetológiai ellátása. A bőr alapos tisztítására és előkezelésére számos új antibakteriális hatóanyagú termék került azelőtérbe. A fő lépésnek számító meleg gőzös felpuhítás mára elavulttá vált, hisz beigazolódott, hogy hatására a bőr felső hámrétege oly mértékben felpuhul, hogy a nyomkodás során alkalmazott mechanikai erőbehatás során igen könnyen megsérül. Így a felhám és az irha is maradandó károsodást szenvedhet, amelynek heges, pigmentfoltos nyomait évekig viselheti a vendég. A lobgátak átszakítása pedig a Propionbacteriumok és a gyulladás továbbterjedését okozza. A gőzölés és az erős nyomkodás helyett mélytisztításra is alkalmas enzimatikus peelingeket és felpuhító pakolásokat javasol a kozmetikus szakma. A modern technológiával felszerelt kozmetikai szalonok sikeresen alkalmazzák az ún. hydrodermabráziós, magas víznyomásos és/vagy enyhe savas (BHA, AHA) bortisztítást, illetve ha már a gyulladás elmúlt, akkor az akne okozta hegek kezelésére a mikrodermabráziót is. A többlépcsős kémiai hámlasztás, az adott készítménycsaládnak megfelelő protokoll szerint alkalmazva szintén alkalmas az elhalt felhámsejtek eltávolítására, így az aknés bor előkezelésére és kezelésére is. A megfelelő savas pH-val rendelkező peelingek, tonikok nemcsupán a bortisztításban játszanak szerepet, hanem szabályozva a faggyúmirigyek működését az akne megelőzésének és kezelésének is fontos elemei.A fényterápiás eljárások (IPL, ELOS, lézer) szintén népszerű elemei lettek az utóbbi 10 évben az akne professzionális kezelésének, melyek hatékonysága, biztonságossága igen eltérő, ezért legyen körültekintő kiválasztásuk és alkalmazásuk során. A gyulladáscsökkentő, nyugtató, tápláló és hidratáló hatóanyagok bevitelének segítésére nagy biztonsággal alkalmazhatóak az ultrahang és elektroporációskészülékek. Míg a hagyományos VIO kezelés, más néven ózonkezelés baktériumölő és mélyfertőtlenítő hatású kozmetikai kezelés kiválóan alkalmas a pattanásos, tág pórusú, seborrhoeás bőr kezelésére.

Figyelembe véve a férfiak borotválkozási szokásait és a férfi nemi hormonok okozta különbségeket, egyértelműen kimondhatjuk, hogy szükség van a speciális, férfiak bőréhez igazított bőrápolásra.

Hogyan építsük fel számukra a szalonkezelést?
Kérjük meg a vendéget, hogy lehetőleg a kozmetikai kezelést megelőzően borotválkozzon meg, ezzel megkönnyítve számunkra a munkát.A kezelés során törekedjünk az egyszerűségre, a kezelés időtartamát tekintve a rövidségre.A hangsúlyt helyezzük a bőr hidratálására, szükség esetén a nyugtatásra vagy a táplálásra és regenerálásra.Nyári időszakban fontos az UVA/UVB – lehetőleg fizikai – fényszűrővel ellátott ápoló krém használata.Tanítsuk meg az otthoni bőrápolás helyes lépéseit.

Írta: Weber Erika, vezető tréner és szakoktató