Arányos test: edzés lábra is!

Nincs is szebb az arányos testnél, hátha az a test még ki is van dolgozva, ezzel szemben visszatetsző érzéseink lehetnek mikor az utcán első ránézésre is meglátunk egy kifejezetten aránytalan testfelépítésű embert. Értem az aránytalanságon azt, hogy a felső teste rendkívül meg van dolgozva, minden izomcsoport kirajzolódik, csak úgy feszül rajta a póló, ám de a lábak edzésére már nem fordított ilyen nagy hangsúlyt.  Korábban írtunk arról, hogyan lehet kockás a hasunk, de most összegyűjtöttünk néhány gyakorlatot arra az esetre, ha lábainkat is szeretnénk kicsit megmozgatni, ne adj isten, erősíteni!

Lábemelések  térdelőtámaszban

Amennyiben a fenék formálására szeretnél nagy hangsúlyt fektetni, nincs is ennél ideálisabb gyakorlat. Kiindulóhelyzetként helyezkedj térdelőtámaszba, úgy, hogy a talajjal csak az alkarok és a térd érintkezzen. Ebből a kiindulóhelyzetből számos variációs lehetőség kínálkozik. A lábemeléseket végezheted oldalirányba, de hátrafele is, vagy kombinálhatod is a kettőt, hogy oldalra történő lábemelés után kiforgatod a lábadat, majd vissza térdelőtámaszba. A hátrafelé történő lábemelések esetén a nagy farizom végzi a legtöbb munkát, ez a gyakorlat a legalkalmasabb a fenék kikerekítésére.

Az eredményes edzésmunkához a nagy edzésinger is szükséges, érdemes mindkét lábra elvégezni a gyakorlatot, váltakozva 4-szer 25-ös ismétlésekkel.

Combformáló guggolások

Szintén sokféleképpen variálható edzésfajták a guggolások, a különböző szélességű terpeszállásokban végzett guggolások mellett végezhetők oldalra- és előre történő kitörések is, melynek nagy előnye, hogy kitöréskor a talajra érkező lábra a testsúlyunk fele terhelődik, így hatékonyabb edzésmunka végezhető ezzel a gyakorlatfajtával. Amennyiben a combunk belső izmait szeretnénk tónusosabbá tenni végezzünk oldalirányú kitöréseket négy sorozatban, 20-as ismétlésekkel.

Edzésben az egész láb!

A lépcsős gyakorlatok a láb izmainak komplex munkáját igényli, mivel ötvözzük a lábszár, a comb, a csípő izmainak edzésmunkájával. Használhatunk különféle magasságú lépcsőfokokat, akár sámlit, vagy bordásfalat is. A lényeg, hogy fellépéskor a fellépő láb combja vízszintes legyen a talajjal, a lábszárral pedig derékszöget zárjon be. A különféle eszközök használatától függően végezzük a lépcsős gyakorlatokat 3 sorozatban 15-20 ismétlésszámmal.

Álljunk lábujjhegyre

A lábujjhegyre emelkedés elsősorban a vádli feszesítését szolgáló gyakorlat. Fontos, hogy a komplexebb hatás érdekében hajlított- és nyújtott lábbal is végezzünk gyakorlatokat, mivel a vádli mindkét nagy izomrostja megfelelő terhelést kap a gyakorlat során.