Nyugalom a hálószobában

Az éjszakai pihenés rendkívül fontos, hiszen szervezetünk ilyenkor regenerálódik, ám a minőségi pihenésnek nem csak élettani szempontból van jelentősége, de egész napi hangulatunkat is meghatározza. Egy rosszul sikerült, átforgolódott éjszaka után, minden bizonnyal ingerlékenyebbek, feszültebbek leszünk, a tartós kialvatlanság pedig idegrendszeri problémákhoz is vezethet.

Ezért fontos, hogy a hálószobánkban „idilli” hangulatot teremtsünk és előkészítsük testünket, lelkünket az éjszakai nyugodalomra.

Ágynemű

Talán nem is gondolnánk, de az ágynemű minősége is befolyással lehet a pihenésünkre. Kerüljük a műszálas anyagokat, mert azokban a bőr nem tud kellőképpen lélegezni. A legideálisabb a 100% pamut ágyneműhuzat, a paplanunk pedig lehetőleg gyapjúból, vagy más természetes anyagból készüljön.

Szellőztetés

Lefekvés előtt érdemes kiszellőztetni a szobát, hiszen a friss levegőn jobbat tudunk aludni. Ez a rituálé télen sem elhanyagolható, csupán arra kell ügyelnünk, hogy ne hűljön ki a helyiség. Az ablakokat rövid ideig, teljesen ki kell tárni, így intenzív levegőcsere történik, viszont a falak és a bútorok nem hűlnek le.

Rendszeres mozgás

A rendszeres testmozgással levezetjük a felgyülemlett feszültséget, és a jóleső fizikai fáradtság után az alvás is nyugodtabb lesz majd. Próbáljunk minden nap mozogni legalább egy órát, arra viszont ügyeljünk, hogy a lefekvés előtt pár órával már ne végezzünk megerőltető testmozgást.

Táplálkozás

Bizonyos ételek kifejezetten jótékony hatással lehetnek az alvásra, ilyen például a B-vitamin, amely jelentős mennyiségben található a halételekben és a tejtermékekben. Egy nagy pohár langyos mézes tej elfogyasztása is csodákra képes.

Kamilla

Köztudott, hogy a kamilla nyugtató hatású, így teáját bátran fogyaszthatjuk lefekvés előtt, de a kamillás párologtató is hatékony megoldás lehet. Kozmetikumainkban szintén visszaköszönhet a kamilla, mint összetevő.

Tipp:

Levendula

A híres, lila virágú növény illata oldja a szorongást és a feszültséget. Segíti az ellazulást, nyugtató hatású, ráadásul még a szúnyogokat is távol tartja, ami nyári időszakban igencsak előnyünkre válik, így nem árt, ha az ablakunk előtt pompás levendula illatozik.