Így lesz ragyogó a mosolyunk

Mindenki csodaszép, hófehér fogakról álmodik. Nem csoda, hiszen a mosoly, a kisugárzásunk egyik meghatározó eleme, magabiztosságunk forrása és a hódítás eszköze is. A fogak színe és állapota elsősorban a genetikától függ, de sokat tehetünk érte, ha változtatunk az életmódunkon.

Amikből nem ajánlott nagyobb mennyiséget fogyasztani:

  • Kávé, vörösbor: A koffein kivonja a csontokból a kalciumot, így fogaink gyengébbek lesznek. Ráadásul erősen elszínezheti a fogfelszínt, ahogy a magas savtartalmú vörösbor is.
  • Kóla, cukros üdítők: A fogszuvasodás elsődleges okozói.
  • Ecet, savanyúság, citrusfélék: A savas ételek kioldják a fogzománcban lévő ásványokat, így a fogfelszín felpuhul és mechanikai impulzus (pl.: fogmosás) hatására sérülhet.
  • Szénhidrátok: A szájüregben található baktériumok savvá alakítják, amely fogszuvasodáshoz vezet.

Természetesen nem kell lemondanunk kedvenc ételeinkről, italainkról, csupán arra kell ügyelnünk, hogy fogyasztásuk után minimum fél óráig ne mossunk fogat, mivel a fogzománc ilyenkor sérülhet. Ez hosszú távon fogerózióhoz, azaz a fogzománc elvékonyodásához vezet és felszínre kerül a dentin, amely viszont sárgás árnyalatú.

Persze ezzel nem azt akarjuk hangsúlyozni, hogy a fogmosás elhanyagolható! Épp ellenkezőleg! Nagyon fontos, hiszen megtisztítjuk fogainkat a lerakódott lepedékektől.

A fogselyem ma már olyan kötelező darab a fürdőszobában, mint egy fogkefe. Segítségével eltávolíthatjuk az ételmaradékokat a fogkefével nem elérhető részekről, így ajánlatos minden nap használni.

Fogbarát ételek, italok:

  • Tea: Fluor tartalma miatt védi a fogak felszínét a lerakódásoktól, gátolja a fogszuvasodásért felelős baktériumok kialakulását (válasszunk zöld teát, mert az nem színezi el a fogainkat).
  • Kemény sajtok: Kalcium-, foszfor-, és fehérjetartalmuknak köszönhetően csökkentik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, mert pótolják a fogzománc anyagait. A sajtok ezenkívül semlegesítik a szájüreg savas pH-ját.
  • Tej: Magas ásványianyag tartalma miatt ajánlott fogyasztani a csontok egészsége érdekében.
  • Zsírok: Bevonó hatásuk következtében védik a fogak felszínét a szuvasodástól. A csokoládéval bevont édességek kevésbé károsítják a fogakat, a kakaó magas zsírtartalmának köszönhetően.
  • Cukormentes rágógumi: Serkenti a nyáltermelődést, ezáltal védi a fogakat.

Dohányzás

Mindenképp meg kell említeni, mint káros tényező!

Felgyorsítja a fogkőképződést és csúnyán elszínezi a fogakat. Tönkreteszi a fogágyat, rosszabb esetben csontpusztulást okoz. Növeli a szájüregben kialakuló daganatos betegségek kialakulását. A dohányzást tehát érdemes elhagyni mindennapjainkból, ha szép és egészséges fogakat szeretnénk.

A tökéletes eredmény érdekében használjunk szájvizet, amely semlegesíti a száj pH-értékét és friss leheletet biztosít.

Hogy mosolyod még szebben tündököljön, válaszd a Bielenda Ajakápoló Vajait: