…avagy miért jó a kettlebell?

Az utóbbi években sorra jelennek meg olyan edzésünket, gyakorlatainkat segítő eszközök és kiegészítők, melyek nagyszerűsége éppen egyszerűségükben rejlik. Nem kellenek ahhoz komoly munkapadok, erőgépek, hogy edzéseink elérjék céljukat. Meghatározott mozdulatok és mozgásformák, elegendő ismétlésszám, és megfelelő intenzitás. Lényegében e szentháromság határozza meg az összes edzésformát. És ha ebben segítségünkre van egy egyszerű formából kialakított eszköz is, az már csak hab a tortán. Nézzük meg, miért olyan népszerű a kettlebell!

Egy kis háttérinformáció 

A Kettlebell, vagy eredeti nevén Girya, egy Oroszországból származó súlyzó, jellegzetessége alakjában rejlik, ugyanis nehéz összetéveszteni bármely más súlyzótípussal. Lényegében egy vasgolyó füllel, melyet eredetileg az orosz piacokon használták segítségként a mezőgazdasági termények lemérésében. Később a szovjet hadsereg kiképzésében használták, mint hatékony eszközt az erőfejlesztés területén. Olyannyira közkedveltté vált katonai célú felhasználása terén, hogy manapság már az amerikai elit alakulatok kiképzésében is alkalmazzák.

Miben rejlik a titka?

Nem meglepő módon nagyrészt a formájában, mivel a „füles súlyzó” súlypontja eltérően a többi, hagyományos súlyzótól a fogantyútól távol helyezkedik el, emiatt az egész edzés alatt figyelni kell arra, hogy ne húzzon el a súlyzó, ezért a test folyamatosan megfeszített állapotban van, ellen tartva a súlyzónak. A mozdulatok helyes kivitelezése csakis több izom- és izomcsoport koordinált együttműködésével lehetséges, így egyszerre képes fejlődni a láb, a kar, illetve a mozgáskoordináció. A gyakorlatok végzése teljes mozgástartományban történik, emiatt esélytelen az izmok rövidülésének köszönhető merev mozgás kialakulása.  Mindezek miatt verhetetlen a zsírégetésben, továbbá mozgékonyabbak, hajlékonyabbak, dinamikusabbak leszünk az edzések alatt.

Kiknek ajánlható?

Legfőképpen a fogyni vágyóknak, hiszen gyorsan és hatékonyan égeti a zsírt és javítja a vérkeringést, illetve azoknak, akik nemcsak fogyni, de erősödni is szeretnének, mivel alkalmazása révén, egyszerre több izomcsoport egyidejű bevonásával erősíti a has a csípő izmait, a hátizmokat, a gerinc környéki mélyizmokat, illetve a törzset. Mindezek felett, pedig azoknak is hatékony segítség lehet, akik valamilyen hát- vagy derékbántalmakban szenvednek, ugyanis az előzőekben leírtak alapján hatékonyan erősíti a gerinc körüli izmokat is.