MIÉRT FONTOS EGY JÓ NAPSZEMÜVEG?

Lelkünkre és hangulatunkra ható dolog, amikor hétágra süt a nap. Kifejezetten pozitív irányba mozdulhat el mindenkori hangulatunk egy szép napsütéses délelőtt alkalmával. Azonban nem árt gondoskodni a megfelelő napellenző eszközökről sem, és itt elsősorban gondolok a napszemüvegek használatára. Sokszor a design, a stílus az elsődleges szempont, mikor napszemüveg vásárlására adjuk a fejünket, de egy élénk szín, vagy minimalista forma sokszor elkendőzi a kinézett szemüvegünk gyengeségeit, vagyis, azt, ahogy a nap káros sugarait megszűri-e rendesen!

Nap, mint nap

A tavasz végével, nyár elejével egyre többet és egyre intenzívebben süt a Nap. Hogyha nem viselünk napszemüveget, amellett, hogy a folyamatos hunyorgás miatt ráncosodik szemkörnyéki arcbőrünk, fejfájás is kialakulhat, de ami a legfőbb komoly következmény lehet, hogy jelentősen károsodik a látásunk. Így egy jó minőségű napszemüveg mindenképpen ajánlott. Lehetőleg kerüljük a piacon, a szupermarketben, vagy a metró aluljáróban vásárolt termékeket, mert azok nem garantálják a megfelelő védelmet! De ha mindenképpen ilyen helyen vásároltuk meg napszemüvegünket, mert a színe meg egy ruhához, vagy, mert igazi nyári stílusú szemüveg, vigyük el egy optikushoz bevizsgálás céljából. Szemünknek is van „emlékezete”, egy rossz minőségű szemüveg miatti károsodás folyamatosan összeadódik, hosszú távon és fájdalommentesen jelentkezik.

A sötétebb nem biztos, hogy jobb

Közkeletű tévhit, hogy ha egy szemüveg minél sötétebb, annál jobban megszűri káros napsugarakat! Azonban, ha egy napszemüveg túlzottan sötét, akkor a lencse mögött a pupilla jobban kitágul, és több ultraibolya sugár jut a szembe károsítva ezzel látószervünket! Az olcsó, sötét napszemüvegek általában nincsenek UV-védelemmel ellátva, ezért többet ártanak, mint használnak.

Tulajdonképpen három kategóriába sorolhatjuk az UV-sugárzást:

  • UV-C – Rövid hullámhossza miatt (100-280 nm) a légkör felső rétegeiben elnyelődik, így ez okozza a legkevesebb gondot!
  • UV-B – 300-400 nm hullámhosszú sugarai miatt fotokémiai változásokat okozhat a szemben, fokozatosan homályosítva el a szemlencsét, így nagyobb eséllyel alakulhat ki szürkehályog!
  • UV-A – Hullámhosszúsága hasonló értékek között mozog, mint az UV-B sugarak esetében, mely már nagyon közel van a szem által is látható kék fény hullámhosszához. Áthaladnak a szaruhártyán, elérve így a szemlencsét. Megfelelő szemüveg nélkül komoly eséllyel alakulhat ki hóvakság is!

Más szín, más funkció

  • Szürke szemüveglencse – Erős napfényben alkalmazható, visszaadja a természetes színeket!
  • Barna szemüveglencse – Szintén erős napfényben használjuk, a mélység, a tér jól érzékelhető, ezért kerékpárosoknak ideális az ilyen színű lencse!
  • Sárga szemüveglencse – Gyenge fényben javasolt a használata, erős fényben viszont nem javasolt, mert csak hunyorítani fogunk mögötte!
  • Narancs szemüveglencse – Hatása a barna lencséhez hasonlít, jól érzékelhető a mélység és a tér, erős fényben kerüljük az ilyen színű lencséket!
  • Zöld szemüveglencse – Csakúgy, mint a szürke szín, ez is visszaadja a természetes színeket!

Egy jó minőségű napszemüveg igazi kiegészítője lehet viseletünknek, amellett, hogy divatos, még szemünk egészségét is óvja a napsugaraktól. Nem lehet már elég korán elkezdeni viseletüket, érdemes már kisgyerekeket, kisbabákat is hozzászoktatni viselésükhöz, mivel fejlődő szervezetük miatt még nem képes a szemük annyi UV-sugarat kiszűrni, továbbá természetes lesz számukra a viselésük is. Fátyolfelhős időkben is erős lehet az UV-sugárzás, tehát akkor is ajánlatos napszemüveget hordani!

Amennyiben mégis otthon maradt okulárétok…

…a sok hunyorgás miatt szemráncok ellen ajánljuk figyelmetekbe egyik kedvencünket:

…erős napsugárzás esetén kedvenc napvédő krémünket: