Sminktörténelem az ókortól napjainkig

A sminkelés tudománya régebbre vezethető vissza, mint gondolnánk. Már a neandervölgyi ősemberek is festették magukat, arcukra színes festéket kentek, testüket pedig kitetoválták. A férfiakra és a nőkre egyaránt jellemző volt ez, egyfajta önkifejezésként szolgált, de elsősorban családon belüli szerepüket mutatta.

Kleopátra tündöklése

Az ókori Rómában ólomtartalmú púdert, valamint szén alapú szemfestéket használtak, utóbbit a szem kontúrozására és a szempillák kiemelésére. Az egyiptomiaknál a társadalmi rangot jelölte a bőr tündöklése. Aki kiérdemelte, arany és bronz festékkel kente be magát, szemét pedig erőteljesen kiemelte, a fekete kontúr mellett sötétzöld- és kék színekkel, gondoljunk csak Kleopátrára.

A sötét középkor

A smink egyre népszerűbbé vált az évek során. A középkorban a sápadt bőrszín hódított, sőt mi több, a társadalmi rang szimbóluma volt, az előkelő hölgyek ugyanis fehér púdert és sötét rúzst viseltek. A pirosító szintén a gazdagok kiváltsága és egyben az egészség jelképe volt a kórságok idején. Bőrüket krétával fehérítették, a lebarnult arcbőr csak a parasztokra volt jellemző, akik gyakran egész nap a tűző napon dolgoztak.

Reneszánsz pompa

A reneszánsz idején a nők sok mindent elkövettek a szépségükért, még az arzén alapú púdertől sem féltek, melynek belélegzett gőze halálos volt, bár ez főként a hozzájuk közeledő férfiakat érintette. Folytatódott tehát a sápadtság korszaka, a szén alapú festéket azonban felváltotta a grafit. Csillogó hajukat citrommal szőkítették, a vörös rúzs pedig etalonnak számított.

1920-ban kezdődött a szépítőszerek tömeggyártása, innentől kezdve megállíthatatlan volt a szépségápolási cikkek elterjedése.

Az első bőrbarát alapozót 1930-ban dobta piacra a Max Factor. Ez volt az első olyan alapozó, amely nem bántotta a bőrt és a „Pancake” fantázianevet kapta. A filmsztárok világában hódított a kiemelt szemöldök, a tusvonal és a festett körmök, a mozirajongók pedig a „nagyoktól” másolva szintén sminklázban égtek. Coco Chanel-nek köszönhetően ismét divatba jött a napbarnított bőr.

A 60-as évektől elterjedt a smink oktatása is, persze nem a mai workshop-okra kell gondolni, de a női magazinok hétről hétre adták ki a legújabb fortélyokat.

A 80-as évek disco korszaka lehetővé tette a feltűnő, csillogó sminket, a 90-es évek pedig a letisztulást hozták magukkal, amely azóta is töretlenül tartja magát. Ekkor jelentek meg az első bőrkímélő arclemosók, barnító krémek, a bőrráktól való rettegés következtében.

Napjainkra kialakult az alkalomhoz illő (nappali, alkalmi, glamour, stb.) smink viselete, a sminktermékek palettája pedig kimeríthetetlenné vált. Ismerkedj meg az egyik legtrendibb sminkmárkával,  a Make-up Studio-val, amit az 1980-as években, Amszterdamban alapította a világ egyik első sminkmestere.