Peelingek – a bőrmegújítás kulcsa

A téli hónapokban bőrünk, tapintása száraz, érdes lehet, megvastagodhat, így védekezve a hideg és száraz idő ellen. Vannak olyan testrészek, amelyek egyébként is hajlamosabbak a kiszáradásra, ezért ilyenkor extra táplálást igényelnek. Remek döntés ebben az időszakban egy teljes testes kényeztető masszázs rituálé, aminek elengedhetetlen kelléke a testradír, vagy kozmetikai zsargonnal a testpeeling. Lássuk a legalapvetőbb szempontokat a peelingek kiválasztásával kapcsolatban, amiket megfogadhatunk mind kozmetikusként, testkezelőként, masszőrként, mind pedig laikusként, aki csodát szeretne tenni a bőrével otthon:

Milyen hatása van a peelingeknek?

Amellett, hogy eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, lehetővé tesszük a sejtek megújulását, normalizálódik a szaruképzés, javul a bőrlégzés és a sejtek oxigén felvétele, valamint a kezelésben szereplő további készítmények – szérumok, koncentrátumok, krémek, gélek – aktív hatóanyagainak a felszívódását is elősegíti. Csökkenti a gyulladásos folyamatokat, ösztönzi a bazális réteget az új bőrsejtek termelésére. Radírozás során az epidermisz erősebb, ellenállóbb és simább lesz. Napkárosodott bőrnél az egyenetlen bőrszín és a pigmentációs zavarok javítására is alapvető feltétel egy jó testradírozás.

Milyen peelingek közül válogathatsz?
  • Mechanikai vagy szemcsés peelingek: Ezek a fajta radírok finomabb vagy durvább szemcséket tartalmaznak, amik lehetnek: növényi magőrlemények (mandulamag, sárgabarackmag), tengeri só vagy homok, cukor, polyetilén golyócskák, viaszgolyócskák. Ezeket vagy vizesen vagy szárazon használhatjuk.
  • Biológiai vagy enzimes peelingek: Növényi eredetű – proteáz – enzimekkel kíméletesen távolítjuk el az elhalt szarusejteket. Ennél a folyamatnál ezek az enzimek feloldják a szarusejtek közötti kötőanyagot. Ilyen enzimek például az ananászból kivont bromelain, a papayából származó papain és a fügéből kinyert ficin. Ha enzimes peelinget használunk, akkor biztosítani kell az enzim működéséhez szükséges kémhatást. A hatóidő – 10-15 perc – letelte után el kell távolítani a peelinget és tonizálással le kell állítani a fehérjebontó folyamatokat. Nagy előnye, hogy érzékeny bőrre is alkalmazhatóak.
  • Kémiai vagy AHA savas peelingek: Szerves savakat – AHA savakat – tartalmaznak, melyek mélyebb hatást fejtenek ki, mint az enzimes peelingek, ugyanis a felszíni hámoldás mellett a sejtek közötti réseken át, egészen a szaruréteg aljáig hatol, ezáltal serkentve a sejtosztódást, elősegítve a bőr regenerálódását. A leggyakoribb kozmetikákban használt AHA savak változó mértékben hatolnak a bőrbe: az almasav és a bórkősav minimálisan, a citromsav közepesen, a glikolsav és a tejsav mélyen, viszont a tejsav csak az elhalt hámot oldja fel. Az AHA savakat kúraszerűen vagy alkalomszerűen szoktuk használni arckezelések esetében. Itt mindig gondoskodni kell a kezelés melletti fokozott napvédelemről.

A három típuson kívül vannak még kombinált és herbál peelingek is, viszont testkezelések esetében legfőképp a mechanikai, szemcsés radírokat használjuk, mivel azzal lehet a legalaposabb bőrmegújítást véghezvinni. Hatékony vérbőségfokozókat is tartalmaznak ilyenkor a radírok. Hozzáadott koffeinnel, guaranával, L-karnitinnel és különböző alga kivonatokkal érhetünk el maximális eredményt.

Válogass Kedvenc Krémem Webáruházban a különböző peelingjeink közül!