Avagy vissza a kőkorszakba…

Ha már számos diétát, étrendet, vagy táplálkozási szokást kipróbáltatok, azonban még van olyan, amiről már hallottál, de még nem kezdted el, akkor szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a már több évtizede töretlen népszerűségnek örvendő étkezési trendet, a paleolit diétát, melyet azóta már nagyon sok szerző, dietetikus tanulmányozott és amelyből azóta számos szakács- és receptkönyv, illetve életmóddal kapcsolatos írás is született.

Kőkorszaki menü a menő

A paleolit életmód, vagy táplálkozás célja visszatérni kőkori táplálkozási szokásainkhoz. Az akkor élt homo sapiens többnyire halászatból, vadászatból, gyűjtögetésből élt, melyhez szervezete tökéletesen alkalmazkodott. Napjainkban is hasonló fejlettségű civilizációk, vagy természeti népek is hasonló táplálkozást folytatnak, melynek köszönhetően teljesen egészségesek – legalábbis számos a paleolit étrenddel foglalkozó kutatás szerint-, nem ismernek olyan civilizációs betegségeket, mint a szív- vagy érrendszeri betegségek, a cukorbaj, a rák, és egyéb autoimmun betegségek, ami az úgymond civilizációs társadalmakban megszokott. A paleolit diéta ugyanis olyan feltevésen alapul, hogy a modern kor embere olyan tápanyagokat visz a szervezetébe, melyet a korábbi korokban nem fogyasztottak, így módjuk sem volt napjaink által kínált ételekhez való alkalmazkodásra.

Egyszerűen követhető diéta

Alapvetően színhúsból, halból, tojásból, magvakból, zöldségekből, gyümölcsökből, bogyókból, és gombából áll, lényegében olyan élelmiszerek, melyet a kőkorszakban élt ember is megszerezhetett magának. Ezzel szemben bizonyos termékek, mint a tej, a krumpli, a kávé, alkohol, a cukor nem részei a paleolit étrendnek, mivel ezek a mezőgazdaság megjelenése után jelentek meg.

A diéta támogatói állítják, a paleolit étrend sokkal jobban megfelel az ember számára, mivel javul tőle az emésztés, mivel kevesebb káros, és nehezebben lebomló anyag kerül be az emésztésbe és ezzel együtt szervezetünkbe, nő az energiaszint, és a feldolgozott élelmiszerek kiiktatásával kevesebb nátrium, hidrogénezett zsír és cukor került a szervezetbe, ami elhízáshoz és egészségügyi problémákhoz vezethet.

Logikai buktatók

Az elvitathatatlan, hogy a diéta alkalmazásával pozitív irányba változtathatjuk meg életünket, azonban szembeötlő az étrend néhány gyengesége:

  • A hús túlzott ajánlása: ugye a paleolit étrendben nagy hangsúly van a sovány húsokon és a halakon, azonban kizárt, hogy a kőkorszak embere csak az állatok sovány részét fogyasztotta volna el. A sovány hús ugyanis csak az izmokat tartalmazza kevés hatóanyaggal, ezzel szemben néhány belsőség, mint például a máj rengeteg energiával láthatta el őseinket.
  • A gabona fogyasztása: A paleolit étrend szerint, mivel az emberiség körülbelül tízezer évvel ezelőtt ismerte meg a gabonát, és a belőlük készült ételeket, ezért az emberi szervezet számára idegen élelmiszer, és a betegségek oka is a gabonában keresendő. Azonban ha ez így lenne, akkor az oly sokszor hangoztatott civilizációs ártalmaknak is fel kellett volna ütniük a fejét az elmúlt tízezer évben. Ezzel szemben az étrend okozta betegségek kialakulása körülbelül a 19. század közepéig nyúlik vissza, az élelmiszeripar kialakulásával, és az élelmiszeripari feldolgozás során a tápanyagok egyre nagyobb hiányával.

Írta: Búr Péter