ADATVÉDELEM  |  Kérdésed lenne? Hívj minket: + 36 1 338 10 47  | Fax: +36 1 799 88 62

VÍZHIÁNYOS BŐR

Vízhiányos bőr esetében a bőr víztartalma eltér az optimálistól. Kétféle típusát különböztetjük meg, beszélhetünk felszíni-, illetve mélyrétegi vízhiányról.

Felszíni vízhiányos bőr

Általában zsírhiányos (alipikus) bőrtípus esetében alakul ki. Miért? Zsírhiányos bőrnél kevesebb zsíranyag képződik a bőrben, amely a szaruképződés zavarához vezet. A szaruréteg nem megfelelő kialakulása a vízmegkötő faktoroknak sem kedvez, ennek következtében a keratin nem képes megfelelően hidratálódni.

Miről ismered fel?

Fénytelen, fakó színű, pórusai zártak, kissé érdes tapintású, pattanások ritkán jelennek meg rajta, általában az orr hajlataiban. Színe üde, azonban a hűvös, szeles időre könnyen kipirosodással reagál.

Ápolása

A fő cél, hogy minél több nedvességet juttassunk a bőrbe, pótolva ezzel a fennálló vízhiányt. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, fogyasszunk sok lédús zöldséget, gyümölcsöt és mellőzzük a túlzottan sós és cukros ételeket. Kerüljük a glicerint vagy mézet tartalmazó kozmetikumokat, mert ezek erős vízelvonó hatással bírnak.

Az arclemosó gélt érdemes arctejre cserélni és válasszunk hámképző, gyulladáscsökkentő hatású tonikot. A megfelelő hidratálókrém nagyon fontos védő szerepe miatt, különösen hűvös, szeles időben.

Mélyrétegi vízhiányos bőr

Mélyrétegi vízhiányos bőrről akkor beszélhetünk, ha a bőr felszíni vízhiányán túl, a mélyebb rétegeiben, az irhában és a bőraljában is vízhiány alakul ki. A mélyrétegi vízhiány szinte mindig együtt jár a felszíni vízhiánnyal.

Miről ismered fel?

Színtelen, áttetsző bőr, pórusaiban sötét színű komedókkal. Felszíne érdes, rugalmatlan, hamarabb megjelennek rajta a ráncok.

Ápolása

A hidratáló arctejnek és toniknak szinte kötelező darabnak kell lennie a fürdőszobapolcunkon. A magas víztartalmú, hidratáló krémeknek is állandó helyet kell biztosítanunk, arra azonban ügyeljünk, hogy ne tömítsük el a pórusokat. Hetente néhány alkalommal iktassunk be pakolásokat, maszkokat. Ajánlott a magas C- és E-vitamin tartalmú készítmények, valamint a fényvédő krém használata.

Ajánlott kozmetikumok