SEBORRHOEÁS BŐR

SEBORRHOEÁS BŐR

Mit is jelent ez pontosan?

A seborrhoea görög eredetű szó és faggyútúltengést jelent. A seborrhoeás bőrtípusnál azonban nem csak a faggyú mennyisége, hanem annak minősége is változik, ez által a bőr élettani folyamatai is megváltoznak. Milyen következményekkel jár ez a változás? A bőr felszínén található baktériumok, amelyek megfelelő élettani folyamatok mellett észrevétlenek maradnak és nem okoznak problémát, a megnövekedett faggyútermelés következtében működésbe lépnek. Miért? Ha több faggyú kerül a bőr felszínére, nem engedi megfelelően lélegezni a bőrt, így a baktériumok aktivizálódnak és gyulladásokat idéznek elő.

Ahogy, a legtöbb bőrtípusnál, a seborrhoeás bőrnél is kétféle változatot különböztetünk meg, az olajos- és a száraz vagy korpás seborrhoeát.

Olajos seborrhoea
Miről ismered fel?

Szembetűnően fénylő, pórusai tágak, tapintása zsíros, aknék gyakran jelennek meg rajta. Színe legtöbbször sápadt, de olykor tágult hajszálerek is megfigyelhetők, főleg az áll és az orr területén.

Olajos fényét a faggyúban található magas olajsav tartalomnak köszönheti, a tág pórusokért pedig a szőrtüszőkben felgyülemlett faggyú a felelős. Lágy komedók jellemzik, ezért könnyen, enyhe nyomással is eltávolíthatók.

Ápolása:

Olajos seborrhoea esetében nagyon fontos a bőr radírozása, a felesleges hámréteg eltávolítása, hogy a faggyú megfelelően tudjon ürülni a pórusokból. Használhatunk aprószemcsés lemosókat vagy –amennyiben nem érzékeny a bőrünk- durvább szemcséjű radírt. Enyhe hámlasztó hatást érhetünk el AHA- és BHA savakat tartalmazó készítményekkel is.

A szalicilsav vagy BHA (beta hydroxy acid) különlegessége, hogy zsírban oldódik, így képes bejutni a pórusok belsejébe és ott helyspecifikus tisztító hatást elérni. Kozmetikumainkban elsődleges szempont legyen a faggyúmirigy működést szabályozó hatás.

Ajánlott kozmetikumok

View Details

bielenda uborka és line – arclemosó+peeling+szérum

View Details

bielenda uborka és line – mattító arckrém

View Details

bielenda uborka és line – mattító tonik

View Details

yellow rose lotion tonique arctonik zsíros, normál bőrre

View Details

yellow rose zöld agyag krémpakolás fiatal, problémás, kombinált vagy zsíros bőrre

View Details

yellow rose astrigente pórusösszehúzó krémpakolás


Száraz seborrhoea
Miről ismered fel?

Fénytelen, tág pórusú, zsíros, érdes tapintású és helyenként korpázóan hámló. Sápadt, fakó bőrszín és tágult hajszálerek jellemzik.

Mitől alakul ki?

Az olajos seborrhoea-hoz hasonlóan itt is a faggyútermelődés mennyiségi és minőségi változása okozza a problémát. Azonban a kiválasztott faggyú nem olajsavat, hanem koleszterin-észtert tartalmaz nagyobb mennyiségben. Az elszarusodás gátolja a bőrlégzést, a keratin hidratációját, így a bőr száraznak tűnik, gyakran összekeverik a zsírhiányos bőrrel. A komedók a koleszterin-észtertől keménnyé válnak, zártak, így eltávolításuk nehézkes.

A rendszertelen és egyhangú étkezés, a stressz, a mozgáshiány, ásványi anyag- és vitaminhiány nagy mértékben hozzájárul kialakulásához.

Ápolása

Mivel a korpás seborrhea mindig felszíni vízhiánnyal jár együtt, a bőr érzékennyé válhat. A megvastagodott szaruréteg miatt fontos, hogy rendszeresen radírozzuk a bőrt és alkalmazzunk nyugtató hatású, gyulladáscsökkentő, illetve B-vitamint tartalmazó készítményeket.

Ajánlott kozmetikumok

View Details

aa prestige pure skin aprószemcsés arclemosó gél

View Details

aa prestige pure skin revitalizáló arcradír

View Details

aa prestige pure skin arcfesték lemosó tej minden bőrtípusra

View Details

aa prestige pure skin frissítő arctonik minden bőrtípusra

View Details

aa prestige pure skin micellás szemfesték lemosó folyadék