Omega lexikon

Manapság mindenhol azt hallani, hogy az Omega zsírsavak mennyire egészségesek, és hogy számos élettani hatásuknak köszönhetően az étrendünk szerves részét kellene képezniük, a népszerű halolaj kapszulákról nem is beszélve. Nem mindegy azonban, hogy miből és mennyit fogyasztunk, ezért most megpróbáljuk röviden összefoglalni az egyes típusait, hogy könnyedén eligazodhass a zsírsavak útvesztőjében.

Mik is az omega zsírsavak?

Az omega zsírsavak csoportjába az omega-3, omega-6 és az omega-9 zsírsavak tartoznak. Az omega-3 és az omega-6, többszörösen telítetlen, azaz esszenciális zsírsavak. Ezeket a szervezet nem képes előállítani, ennek ellenére ezek a legegészségesebb zsírok, ezért kívülről kell pótolnunk őket. Az omega-9 csak egyszeresen telítetlen, nem esszenciális, de szintén jótékony hatású zsírsav.

Omega-3 (ALA, alfa-linolénsav)

Miben található meg?

  • tengeri halak (tonhal, tőkehal, makréla, lazac, stb.)
  • növényi olajok (olíva-, lenmag-, repceolaj)
  • hüvelyesek
  • tojás, tejtermékek

Mire jó?

  • véd a szív-, és érrendszeri megbetegedések ellen
  • nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez
  • védi az érfalakat, gátolja az érelmeszesedést

Omega-6 (linolsav)

Miben található meg?

  • növényi olajok (tökmag-, kender-, napraforgóolaj)
  • olajos magvak (dió, mogyoró)

Mire jó?

  • szintén hatékony a szív-, és érrendszeri megbetegedések ellen
  • az agy és a szem egészségéért felel
  • a bőr selymesebb, erősebb lesz

Omega-9 (oleinsav)

Miben található?

  • olíva-, repce-, kukoricaolaj
  • dió

Mire jó?

  • csökkenti a rossz koleszterint, és növeli a jó koleszterin szintjét
  • elősegíti az antioxidánsok termelődését
  • természetes formájában kiváló bőrhidratáló

Az Omega-3 zsírsavak mennyisége jelentősen csökkent a szervezetünkben, így ezek aránya eltolódott az Omega-6 zsírsavakhoz képest. A szervezetünkre nézve ez veszélyes lehet, ezért ajánlott az Omega-3 bevitelt halolaj kapszulával pótolni, az optimális egyensúly érdekében.

Omega zsírsavat tartalmazó kedvenceink: