Natúrkozmetikai és egyéb minősítések- 1. rész

A teljesség igénye nélkül szeretnénk felsorolni nektek néhány olyan natúrkozmetikai és egyéb minősítést, amelyekkel nap mint nap találkozhattok. A www.kedvenckremem.hu termékei közt rengeteg ECOCERT-es finomságot találtok, szemezgessetek!

ECOCERT

1991-ben az Ecocert volt az első olyan európai, független minősítő szervezet, amely nem csak a biogazdálkodásokat, de a hozzájuk kapcsolódó élelmiszer- és kozmetikai ipar által piacra dobott termékeket is behatóan vizsgálta. A vizsgálatok nem csak az összetevők eredetére és állapotára korlátozódtak, hanem a késztermékre is. 2003-ban aztán a natúrkozmetikumok kerültek fókuszba és a mai napig legtöbben ezekről a termékekről ismerjük az ECOCERT logót. Ha ezt a zöld pecsétet látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy Európa- szerte elismert, szigorú követelményeknek megfelelően készített kozmetikumot kenünk magunkra.

Mit vizsgál?

  • Az összetevőket: Nem lehetnek PEG-ek, parabének, állati eredetű összetevők (csak pl. tej és méz) , phenoxyethanol, génmanipulált növények, szilikon, szintetikus színezékek és illatok, stb.
  • Az összetevők származását: 95%-ban növényi eredetű, 10%-ban pedig kifejezetten organikus gazdálkodásból kell származniuk a „natural and organic”jellemzéssel ellátott termékeknek, a csak natúr termékeknél azaz a „natural” esetében ez 50-5%-ra módosul.

COSMEBIO

A Cosmébio nem ömagát tanúsítja, hanem olyan termékeknek adja a jelzést, amelyek már rendelkeznek a megbízható natúrkozmetikai standard minősítésével az Ecocerttől vagy a Qualité France-tól. Két fokozat van:Bio-Logo esetében az összetevők legalább 95%-ának természetes eredetűnek kell lennie és a tanúsítható anyagok legalább 95%-nak ellenőrzött biológiai előállításból kell származnia. Az egész termékre vonatkozóan az ellenőrzött biológiailag előállított anyagok arányának legalább 10 százalékot kell kitennie. Az Eco fokozathoz a tanúsítható anyagok legalább 50% -ának ellenőrzött biológiai eredetűnek kell lennie.

VEGAN

A Vegan-jelzés garantálja, hogy kizárólag növényi nyersanyagok vannak a kozmetikumban, hogy sem méhviasz, propolisz, vagy gyapjúból származó lanolin nem jöhet szóba. Ugyanakkor az előállító kötelezi magát, hogy sem a fejlesztés, sem a kozmetikai termék előállítása során, sem az egyes összetevők előállítása során nem végez állatkísérleteket, sem más, vele kapcsolatban álló személyek, és megbízás sem adható rá. A Vegan-logóra való jelentkezés mindig egy évre érvényes, aztán meg kell újítani. A Vegan-Society fenntartja magának a folyamatban lévő vizsgálatokat. A kritériumok betartásáért a licence használója a felelős. Ettől még nem lesz valami natúrkozmetikum, hiszen nem biztos, hogy a növények biogazdálkodásból származnak.

SOIL ASSOCIATION – ORGANIC STANDARD

A 2002 óta natúrkozmetikumoknak odaítélt pecsét olyan termékekre vonatkozik, amelyek legalább 95%-a biológiailag előállított nyersanyagot tartalmaz. Ha egy nyersanyagnak nincs bio-változata, van egy kivétel: azoknak a kozmetikumoknak, amelyek azt az információt hordozzák, hogy „xy százalék ökológiai nyersanyaggal előállítva”, legalább 70% bio-arányt kell igazolniuk. Létezik egy lista a kikötésekről, a tartósítószerekre, emulgeálószerekre és más adalékokra vonatkozó szigorú előírások formájában. Minden anyagnak géntechnika-mentesnek kell lennie, nanorészecskék, mint pl. ásványi napvédőszűrők nanoméretben nem megengedettek.

NATRUE

A jelzést három fokozatban ítélik oda. A szint felismerhető a pecséten egy, két vagy három csillagról. Egy csillag esetén teljesülnek az alapkövetelmények. Például, a használt olajok 90 %-ának természetes anyagokból kell állniuk, parfümök esetében pedig ez legalább 60%. A két csillag legalább 15 % százalék feldolgozatlan növényi vagy állati eredetű természetes anyagot jelent. Ebből legalább 70%-nak ellenőrzött biológiai előállításból vagy gyűjtésből kell származnia. A három csillag azt jelenti, hogy a termék legalább 20%-a feldolgozatlan növényi vagy állati eredetű természetes anyagot tartalmaz. Ebből legalább 95%-nak ellenőrzött biológiai előállításból vagy gyűjtésből kell származnia. Alapvetően megengedett néhány természetazonos, laborból származó nyersanyag és természetközeli összetevő használata, ezek tovább feldolgozható anyagok, mint pl. a tenzidek. A természetközeli anyagok használata maximum 15%-ban van meghatározva, ha a termék két- vagy háromcsillagos. Aki értékeli a magas bio-arányt, legjobb, ha a három csillagot veszi figyelembe.