Avagy ne csak a szín motiváljon minket!

Nyáron mindig hatványozottan megnőnek a szabadban végezhető elfoglaltságok. Egy piknik, egy kirándulás, vagy egy délutáni fagylaltozás, de ugyanígy az edzés lehetőségek is kiszélesednek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy télen, hóban-fagyban nem lehet edzeni, mégis a többséget jobban tudja mozgásra motiválni egy napsütéses délután és kellemes hőmérséklet, mint a szakadó hóesés, és a szürke, hideg időjárás.

Évszaknak megfelelőn a ruházati felszerelések is különböznek egymástól. Télen, ha nem akarunk egy komolyabb tüdőgyulladás miatt ágynak dőlni 3 hétig, – ha nincs acélos szervezetünk – nem érdemes egy szál nadrágban és trikóban futásnak eredni.  Meleg, mégis szellőző ruházat és kényelmes cipő az ideális, nyáron lehet már szabadabb öltözködni, mégis érdemes bizonyos elveket betartani edző ruhánk megválasztása kapcsán. Lássuk mik is azok!

Cipő

Talán a legfontosabb felszerelés, megválasztása természetesen függ az űzendő sport jellegétől. Ciklikus mozgású sportokhoz – például futáshoz – érdemes egy kényelmes, és strapabíró futócipőt vásárolni. Ne ezen akarjunk spórolni, mert egy olcsó, rossz minőségű futócipővel nemhogy a célunkat nem érjük el, magával a sportolással, de akár meg is sérülhetünk a cipő rossz kialakítása miatt. Hogyan válogassuk meg?

  • Megfelelő szakbolt felkeresése – Mindenképpen olyan boltban nézzünk cipőt, ahol sok márkából lehet válogatni, és rendelkezésre áll egy szakember, hogy célzott legyen a választás. A szakember már a lábunk formájáról, méretéről láthatja, melyik lehet az ideális cipő.
  • Cipőkínálatunk változatos legyen – A lábnak akkor a legjobb, ha a cipőnk milyensége igazodik a sportolás jellegéhez is. Focizáshoz ne vegyünk fel edzőcipőt, már teljesen máshogy nyúlik a labdához, mint egy specializálódott foci cipő, de terepen történő futáshoz se vegyünk fel focicipőt, ha nem akarunk egy komolyabb íngyulladással hazakecmeregni.
  • Ne féljünk időben újat venni – Cipőnk használtságát nem időben, hanem a használata közben megtett kilométerekben mérjük. Nyári időszakban, a több jó idő miatt amúgy is több a lehetőség a szabadban a mozgásra, illetve magára az edzésre, éppen ezért hamarabb elhasználódhat a cipőnk. Egy cipő átlagosan 1000 km-ig használható, azonban a természeti adottságok is befolyásolják az elhasználtságát.

Ruházat

A nyár a szabadság időszaka, lehet szabadabban öltözködni, akár a hétköznapi viseletben, akár az edző felszerelések tekintetében is. Télen azért bármilyen szívósak is vagyunk, nem árt vastagabban felöltözni, több tételben, nyáron ez jelentősen lecsökkenthető, mivel az időjárási körülmények megengedik ezt.

  • Legyen kényelmes, legyen praktikus – A ruhánk, ruháink mérete lehetőleg egyezzen saját méreteinkkel, ne vegyük meg az egy számmal kisebb ruhát, csak azért mert tetszik a színe, vagy a mintázata, mert a mozgás, az edzés során kényelmetlenné válhat, és egy negatív szájízt is adhat a testmozgásnak, illetve a komfort érzetünk sem alakul ki az aktivitás ideje alatt.
  • Megfelelő szellőzés biztosítása – Ugyancsak a komfort érzetünk biztosítása miatt fontos, hogy felszerelésünk jó szellőzőképességgel rendelkezzen. Nem árt, ha az ún. hevülési pontokon hálószerű anyag biztosítja a jó szellőzést, így megakadályozhatjuk az erőteljes és kellemetlen izzadást.
  • Bátran színezzük ki felszerelésünket – Ugyan a ruhánk minősége, anyaga elsődleges kiválasztási szempont, az színek-formák kavalkádja is fontos, mivel egy színes dressz javíthatja önértékelésünket, nagyobb aktivitási szintet eredményezve a mozgás során.

Kiegészítők

Sportolás során számos kiegészítőt is használhatunk, hogy kényelmesebbé tegyük magát a mozgást. Legfontosabb talán itt a megfelelő napszemüveg használata. Nyár alkalmával sokkal többet, és jóval erősebben süt a nap, mint télen – ahol természetesen ugyancsak érdemes napszemüveget viselni. Kerüljük a bóvli termékek használatát, megvásárlását, sportoláshoz mindenképpen olyan szemüveget vásároljunk, ami igazodik a fej formájához, és ne laza party-szemüvegben induljunk neki lefutni a félmaratont, mert lötyögni fog, és a folyamatos visszatolása orrnyergünkre elveszi a futásunk ritmusát. További szemüvegvásárlásnál alkalmazandó szempontokról itt tudtok bővebben olvasni.

Egy praktikus övtáska viselete is érdemes, ahova a kulcsot, igazolványt, vagy telefont is el tudunk kényelmesen tenni, anélkül, hogy a mozgásban akadályozna, vagy zavarna. Tépőzáras, testre simuló darabok használata indokolt.

Napvédelem

Ne felejtsük otthon a napvédőnket sem. Minél több időt töltünk a napon, annál magasabb SPF-el ellátott napvédőt válasszunk. A Beilenda számos terméket kínál számodra!