Avagy frissesség kánikula idején

A nyár sok esetben a kánikuláról, az olykor elviselhetetlen hőségről szól. Ilyenkor minden adandó alkalmat megragadunk, hogy egy kis hűs érzethez jussunk. Egy kellemes nyári fuvallat, egy klimatizált üzlethelység, egy árnyékot adó fa, vagy éppen egy könnyű hűsítő étel, mely segít elviselni a tomboló hőséget.  Ilyenkor lehetőleg kerüljük a nehéz, magas kalória tartalmú ételek fogyasztását, ugyanis emésztésük fokozott hőképződéssel jár, ami kimondottan nem segít friss érzetünk megtartásában.

Gyümölcsök

Igazi csodaszerek, melyek képesek frissíteni, fitten tartani, és egészséget is megőrizni. Mindez a magas víz-, ásványi-, és tápanyag tartalmuknak köszönhető, továbbá antioxidáns tartalmuk miatt igazi csemege bombák. Természetesen nemcsak a nyár alkalmával érdemes a fogyasztásuk, hanem az év egész szakában is, esetleg beépítheted a diétádba, finom turmixot készíthetsz magadnak, avagy kreálhatsz néhány gyümölcs felhasználásával egy könnyű salátát is.

  • Görögdinnye: Igazi nyári finomság, melynek 90%-át víz tartalmazza, így segít a hidratálásban, gazdag vitaminforrás, mely a rákos megbetegedések kialakulási esélyeit is csökkenti.
  • Sárgadinnye: Szintén tipikus nyári életkép ennek a dinnye fajtának a fogyasztása is, mely alacsony kalória-, és magas káliumtartalma miatt a nyári hidratálás eszköze, és emellett segít megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól is.
  • Citrusfélék: A narancs, a citrom, és a lime is testhőmérséklet csökkentő gyümölcsök, melyek fitonutriens tartalmának köszönhetően segíti megőrizni az egészséges bőrt és lassítani az öregedést. Citrom, egy kis jéggel és szódával keverve, a tetején egy szeletnyi naranccsal díszítve. Kell ennél több egy nyári délután?

A gyümölcsök mellett a testápolás is hozhat felfrissülést, akkor már miért ne ajánljuk egyik kedvenc termékcsaládunkat:

Gyümölcslevesek

Ahányféle gyümölcs annyi fajta gyümölcsleves, mind a frissesség jegyében, melyeket legtöbb esetben sós-édes, vagy fűszerekkel gazdagított vízben főzzük, behabarva egy kis tejföllel. Gyakorta készülnek még tejszínnel, vagy tejjel, vagy esetleg a gyümölcs egy részét botmixerrel krémesítve.

Édesítésük alapvetően cukorral, vagy mézzel történik, de alkalmazható juharszirup, nádcukor, esetleg gyümölcsszirup felhasználása is, az ízesítés természetesen függ a gyümölcs fajtájától, saját ízlésünktől, és a fűszerezéstől is, melyek közül a leginkább használtak a fahéj, és a szegfűszeg, esetleg a citrom héja.  Piros gyümölcsöknél kiváló fűszer még a kardamon, és a zöldbors, de a vanília, a szerecsendió és a lime levél is remek fűszernövény.

A hidratálás nemcsak a torkodon, de a bőrödön keresztül is frissítő élmény: