Kockahas és a hozzá kapcsolódó tévhitek

Ha egy focistát olyan jelzővel illetünk, hogy úgy játszik, mint Messi, vagy ha egy ételre azt mondjuk, hogy ínycsiklandozó, esetleg egy tájra, hogy szemet gyönyörködtető, akkor annak minőségét is megneveztük. Ez a néhány párhuzam jól érzékelteti sok kezdő-, és rutinos edzőterembe járó végső célját, a kockahasat. Egy mítoszokkal körülvett izomcsoportról van szó, melynek „kikockásításában” sokan megpróbáltak rendhagyó fortélyokat és örök igazságokat megfogalmazni. Azonban még ma is sokan esnek tévhitbe ezen rengeteg, ellentmondásos módszer és tanács miatt. Nem kenyerünk a világ megváltása, de mégis szeretnénk néhány tévhitre és ellentmondásra rávilágítani, hogy ne essünk abba a hibába, amibe előttünk oly sokan beleestek a hasizom kockásításának rögös útja során.

Felülés vs. hasprés

Egy korábbi írásunkban már olvashattatok a két erősítő gyakorlat hasizom fejlesztésének hatékonyságbeli különbségeiből. A gyakorlatlanabbak eshetnek abba a hibába, hogy összekeverik egyiket a másikkal, és így a rengeteg felülés sem hoz eredményt, ami a has erősítését illeti. ennek az az oka, hogy felülésnél – adott esetben a lábak be is vannak akasztva, de anélkül is – nem is inkább a has izmai dolgoznak, hanem egyéb –a törzs, a láb, a comb izmai végeznek nagyobb aktivitást, mint a has. Mikor felülés során a hasizom teljesen összehúzódott a felülés felső mozgástartományában ezen testrészek izmai veszik át a szerepet. Vagyis felülésnél inkább a csípő feszítőizmai dolgoznak.

A hasprés ellenben kifejezetten hasizom erősítésére szolgáló gyakorlat, melynél jelentősen kiküszöböljük a felülések hasizom fejlesztését akadályozó hibákat.

  • Hasprés-gyakorlat: Hanyattfekvésben, a karok lehetnek a mellkasunkon, de akár tarkón is tarthatjuk őket, a lábak lehetnek nyújtva, de kezdetben hajlítva is tarthatjuk őket, majd szép lassan a felsőtestünket emeljük fel a földtől, úgy hogy lapockáink 10 cm-re legyenek a talajtól. Ezt a pozíciót tartsuk meg 10 másodpercig, és mindjárt érezni fogjuk a különbséget felülés és hasprés között.

Hasizomgyakorlatok végeláthatatlan sora

Sokan nem minőségileg szeretnének edzéseket végezni, hanem mennyiségi mutatók alapján, magyarán napjában elvégeznek több száz, ha nem több ezer felülést, vagy hasprést. Hasizmunk állóképessége növekszik, erősödik is az izom, de ez még nem feltétlenül eredményez kockás hasat.

A gyakorlatok során érzett égő érzés általában az izmokban felgyülemlett tejsav, aminek nem sok köze van a zsír elégetéséhez. Tehát a „hasazás” csökkentésével párhuzamosan a megfelelő módszer, pihenés, és diéta fog eredményre vezetni.

„Az órákig tartó edzés vezet eredményre”

Ez a tévhit meglehetősen összecseng az előző két pontban leírtakkal, ugyanis nem biztos, hogy eredményre fog vezetni, ha az edzőteremben valaki órákig felüléseket, vagy hasprést végez. A kívánt hatás elérése érdekében csak a megfelelő technika kell. Ha valaki szabályosan tudja a hasprés technikáját, meddig emelkedjen, meddig tartsa ki a helyzetet, annak sokkal kevesebb gyakorlat is elégséges, mint annak, aki két óráig csak hasizom-erősítő gyakorlatokat végez.

„Most kicsit a has alsó részét dolgozom meg, holnap a felső részét”

A sok mendemondával ellentétben, nem lehet hasizom-gyakorlat során izolálni, hogy mely területeket is dolgozzuk meg erősítés során. Helyes technika esetében az egész hasfal kapja a terhelést.

Az edzést, a mozgást semmi nem tudja pótolni, de azt kiegészítve egyik kedvenc krémünket ajánlhatjuk figyelmedbe: