Kismama jóga

A várandósság, illetve a szülés utáni időszak alatt számos olyan módszer, praktika, életvitelbeli megoldás létezik, mely egy célt szolgál. A szülésre való ráhangolódást, lelki egyensúly kialakítását, fizikai felkészülést a szülési folyamatokra, érzelmi stresszhelyzetek megfelelő kezelését. Ilyen hasznos terápiás célú foglalkozás a kismama jóga is.

Mivel a várandósság, a szülés nagy érzelmi és fizikai igénybevételt jelent, a jóga-technikák megtanítanak a megfelelő légzésre, mozgásra, lazításra.

Kinek is engedélyezett a kismama jóga?

A jóga gyakorlatok csak orvossal egyeztetve, minden terhességének 14. hetét betöltött, egészséges kismama számára ajánlottak. A gyarkorlatsorozat olyan mozgásformákat tartalmaz, amik nem igényelnek előzetes sportban, vagy jógában szerzett ismereteket, tapasztalatokat.

Miben is segít a kismama jóga?

A stressz, a lelki- és mentális instabilitás köztudottan fizikai tünetekkel is párosul, ami a környezetünkben is éreztetheti hatását. Ez egy várandós kismama esetében hatványozottan érvényesül. Éppen ezért a jógatechnikák ezen egyensúlyi állapot kialakítására törekszenek. Mozgásrendszere kondíciót biztosít a kismamáknak, relaxációs elemei pedig a tökéletes ellazulásra, a feszültségektől való megszabadulásra tanítanak meg, illetve a megfelelő légzés kialakításában is segítenek.

Mind egy célt szolgálnak: Hogy a kismamák félelem nélkül, nyugodtan tudjanak szembenézni a vajúdás várható eseményeivel, és így az ez alatt felmerülő problémákat is nyugodtabban tudják majd kezelni.

Hogyan épül fel egy foglalkozás?

  • Meditálás/ráhangolódás: Célja a foglalkozásra való felkészülés, a mindennapi stressz magunk mögött hagyása,ráhangolódás magunkra és a babára.
  • Átmozgatás: Szisztematikus bemelegítés, nyújtó- és lazító mozdulatok elvégzése, ami által javul a fiziológiai állapot, az izomtónus és a keringés is. Fokozott figyelem irányul a csípő körüli izmok nyújtására, lazítására.

Ezeknek a gyakorlatoknak a következtében kiküszöbölhetők a kismamák számára a várandósság során fellépő kellemetlenségek (hát- és derékfájás, izomgörcs, elhízás, fejfájás, visszértágulat)

  • Gátizom-torna: Kismamák számára nagyon fontos, hogy még szülés előtt ez az izomcsoport fejlesztve legyen, erősítése biztosítja a gyorsabb, könnyebb tágulást a szülés alatt, és az utána történő gyorsabb regenerációt.
  • Légző-gyakorlatok: Cél a tüdőkapacitás fejlesztése, segít a feszültség, a fáradtság feloldásában. A hatékony légzés segíti a belső szervek vérellátását, jó hatással van az idegrendszerre és magára a babára is.
  • Relaxáció: Nyugtató semmittevés a foglalkozás végén, célja a testi- lelki- és mentális ellazulás.

A kismama jóga jótékony hatásai:

  • Kellemesen átmozgatja a testet, testrészeket, fejleszti a szülés előtti általános fiziológiai állapotot!
  • A vérnyomás kiegyensúlyozott lesz, fokozza a vérkerngést!
  • Csökkenti a várandósság során fellépő kellemetlenségek hatásait (hát- és derékfájás, fejfájás, elhízás, stb.)!
  • Helyes légző technika elsajátítása!
  • Feloldja a félelmeket, gátlásokat!