Mi az az INCI?

Az INCI jelentése: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz a kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése. Ez az a bizonyos apró betűs rész a krémed hátulján, ami megmutatja, hogy hatóanyagot vagy színezéket esetleg tartósítószert kensz magadra.

Miért fontos elolvasnod?

Mert így tudhatod meg, hogy pontosan milyen összetevők és –esetleg – allergének lapulnak a tégelyben. Arra is fény derülhet, hogy milyen mennyiségben tartalmazza az adott összetevőt a termék.

Mik a konkrét tudnivalók?

  • A lista első helyén az a termék szerepel, amiből a legtöbb van a dobozban, ez általában „aqua” azaz víz, vagy valamilyen növényi olaj.
  • A további termékek mennyiségük csökkenő sorrendjében szerepelnek, tehát ami a lista végén van, abból van a legkevesebb.
  • Bátran keress rá az interneten az adott anyag nevére, így megtudhatod hogy az adott összetevő például kőolaj származék vagy ártalmatlan növényi kivonat.
  • A „parfum” szó kifejtése sajnos még mindig nem kötelező a gyártóknál, így ez rengeteg féle szintetikus vagy természetes illatot és illóolajat takarhat, ha allergiás vagy, akkor inkább illatmentes terméket válassz!
  • Általában „a kevesebb néha több” elve itt is érvényes, minél hosszabb egy INCI lista annál esélyesebb, hogy egy rakás felesleges összetevőbe is belefutsz!
  • Nézz utána, mire vagy allergiás és általában mik azok a kerülendő összetevők: mesterséges színezékek, tartósítószerek, kőolajszármazékok, száraz bőrűek esetében alkoholok, stb.

Reméljük Te is a tudatos vásárlók közé tartozol, akik kétszer is megnézik, hogy van-e hatóanyag és nem csak vivőanyag a krémekben, sőt arra is ügyelnek, hogy ne kenjenek magukra méreganyagokat!