Hogyan válasszunk edzőtermet?

Az edzőtermek elsődleges funkciója testünk és szellemünk fejlesztése, fizikai képességeink és ezzel együtt határaink megismerése, egyfajta közösségi élmény átélése. Mindehhez elengedhetetlen természetesen egy jó edzőterem, aminek vannak bennünk elképzelt ismérvei. Követelmények, aminek jó, ha egy edzőterem megfelel. Nézzük meg milyen elvárásoknak is felelhetnek meg az ilyen jellegű komplexumok.

Árfekvés

Ez talán az egyik legfontosabb szempont, amikor megfontoljuk, hogy edzőterem használatára adjuk a fejünket. Sok edzőterem kínál szezonális akciókat, például bérletváltási időszakban, amilyen az Újév is. A sok újévi fogadalom, illetve maga az Újév sok embert sarkall arra, hogy változtasson bizonyos dolgokon, amibe egy új edzőtermi bérlet is beletartozik. Éppen ezért, már az új, vagy elit edzőtermek is kínálnak megfizethető szezonális bérleteket, kedvezményeket, amik már inkább megfizethetők.

Földrajzi elhelyezkedés

Manapság egyre több szalon, edzőterem nyitja meg kapuit, ezért már kevésbé okozhat gondot, hogy lakhelyünkhöz közel keressünk magunknak edzőtermet. De ami legközelebb van, közel sem biztos, hogy ideális számunkra árfekvésben, szolgáltatásokban, vagy akár magában az atmoszférájában. Az internet segítségével már könnyedén keresgélhetünk földrajzi elhelyezkedést figyelembe véve is.

Atmoszféra

Az ár mellett szerintem a hely miliője az, ami meghatározza, hogy még évekig oda fogunk járni, vagy néhány alkalom után új helyet keresünk magunknak. Senki sem szereti a kellemetlen légkörű helyeket, hát még az olyat, ahol esetleg néhány magát túl nagyra tartó egyén kikezdi fizikumunkat, illetve gúnyos megjegyzéseket tesznek testalkatunkra. Az egész elhatározásunkat – miszerint szeretnénk külsőnkön változtatni, illetve egy kis edzettséget szerezni – döntheti romba néhány élcelődő megjegyzés.

Nyitva tartás

Rohanó életünkben vannak bizonyos kötelezettségek, amiknek eleget kell tenni, ilyen például a munka is, ami miatt nem mehetünk akkor, és addig edzőterembe, amikor és ameddig szeretnénk. Tehát egy hosszan tartó napi nyitvatartási időszak lehet az ideális számunkra. Van, aki korán reggel szeret edzeni, van, aki késő este, egy este 11-ig tartó nyitva tartás az ő rohanó életük kiszolgálására is alkalmas lehet.

Kísértések

Egész iparág veszi már körül a különféle szolgáltatások árusítását, ilyen kiváltságok, olyan plusz szolgáltatások, ezt használhatod, ha még ennyit és ennyit fizetsz, majd azon kapod magad, hogy olyan dolgokért fizetsz még a meglévő tagdíjon túl, amiket nem is igazán akarsz igénybe venni, tehát mielőtt tagsági szerződést kötnél egy teremmel, olvasd el alaposan a szerződést részletesen. Ha kell, kérdezzünk rá azokra a dolgokra, melyeket homályosan fogalmaztak, vagy nem egyértelműek a számunkra, és legyünk biztosak abban, hogy ha valamire befizettünk, akkor azt használjuk rendszeresen is.

Felszerelések

Nem mindig az a jó, ha túl sok felszerelés vesz minket körül, mert számos olyan gyakorlat létezik, ami kifejezetten kevés felszereléssel, vagy anélkül is végrehajtható, illetve adott esetben az edzőgépek magas száma miatti döntésképtelenség frusztráló hatással is bírhat. De egy jól felszerelt edzőterem, karbantartott munkaeszközök, edzésünk nyomon követésére alkalmas berendezések (pl. a futópadon pulzusszámláló) képesek arra, hogy hatékonyan tudjuk eltölteni azt a kevés időt, amit edzésre szánunk.

Higiéniai állapotok

Ez alapvetően szervesen összefügg az előző pontban taglaltakkal. A felszerelések karbantartásának tisztításának mindennapos elfoglaltságnak kell lennie egy edzőterem életében és ha ez a folyamat kiesik, az meg is látszik egy termen, ami miatt sokkal kényelmetlenebbül érezhetjük magunkat munka közben.

Személyi edző „használata”

Nem mindenki érkezik meg az edzőterembe úgy, hogy minden eszköznek szakavatott felhasználója, illetve nem is mindig tudja, hogy hol is kezdje el az edzést, emiatt egy kis személyes segítség az edző részéről a helyes irányba terelhet minket, ha pár plusz kilótól való megszabadulás a célunk. Inspirál minket, megmondja miből, mennyit, milyen intenzitással kell végezni, mi után mi következik, stb. Emiatt jó, ha egy terem szolgáltatásai között a személyi edzők igénybevétele is szerepel.