Hogyan ússzunk helyesen?

Az úszás terminológiailag vízben végzett mozgásos cselekvések sorozata, azonban ezeknek a mozgásos cselekvéseknek is szükséges a helyes technika, ugyanis a vízben végzett helyváltoztatások között is van különbség, mivel a kutyaúszás is, ha úgy vesszük úszásnak minősül, és mozgásunk során változtatjuk a helyzetünket, mégis egy uszodában viszonylag kevés ilyen technikával úszó emberrel találkozunk.

Az úszás, a víz, mint természetes közeg az ember fejlődésének része, mondhatni előbb tanulunk meg úszni, mint járni, gondolva itt az anyaméhben töltött 9 hónapra. Generációk tízezrei során természetes mozgásfajtáink közé fejlődött az úszás, illetve annak képessége, hogy a víz felszínén maradjunk, noha nyilvánvalóan ezzel az alapképességgel még nem fogunk olimpiát nyerni. Nem is az a célunk, de a hatékonyabb mozgás, a hatékonyabb úszás érdekében számba vehetjük milyenek is a helyes úszástechnikák. A leggyakoribb úszásfajták, amivel egy uszodában találkozhatunk, és ami a leghétköznapibb úszásformáknak mondhatók, az a gyors- és a mellúszás, úgyhogy nézzünk is meg néhány dolgot velük kapcsolatban.

Gyorsúszás

Természetes, keresztezett, ciklikus mozgás, a legkevésbé menedékes, emiatt a legkisebb ellenállással végezhető úszásfajta. A mélyebb részletekbe inkább nem mennék bele, azonban az alapismeretek elsajátítása is nagymértékben javíthatja a hatékonyságot:

  • Nem a hason, hanem az oldalakon! – Úszás során minden csapásnál forduljunk oldalra, ezáltal hosszabbat tudunk húzni a karunkkal, tehát messzebbre lehet jutni, továbbá áramvonalasabb lesz a test.
  • A sebesség a vállak és a csípő függvénye! – Ellenben a lábak és a karok mozgása, leginkább egy labda eldobásához hasonlítson a mozdulat, merev felsőtesttel jóval kisebbet tudunk dobni, vagy éppen úszómozgást végezni.
  • A sebesség  a csapásszám és csapáshossz szorzata! – Aki gyorsabban csapkod, az kevésbé halad úszás közben, mint az, aki sokkal tovább kivezeti a mozdulatot, csapáshossz növelésével növelhetjük a megtett távolságot, kevesebb erőt kifejtve.
  • A test egyenes vonalban legyen! – Általános hiba, hogy úszásnál a csípőnk túl mélyen van, fokozva ezzel az ellenállást, tehát törekedni kell arra, hogy a mozgás során testünk egyenes vonalat képezzen.
  • A légvétel fontossága! – Karcsapás után a test kifordul oldalra, a légvétel ideje is ekkor jön el, amikor az egyik kéz hátrafelé húz, míg a másik elhagyja a vizet, a kilégzés pedig mindig a vízben történjen.

Mellúszás

Az az úszásnem, amit a legelőször megtanítanak a gyerekeknek, ennek egyik oka az lehet, hogy ezt tartják a legkönnyebben elsajátítható és legtermészetesebb úszásnemnek, azonban, ami a hatékony előrehaladást illeti, nagyon kevesen tudják megfelelő technikával végezni ezt az úszásfajtát. Nézzük meg itt is azokat az alapismereteket, melyek javíthatják hatékonyságunkat:

  • Leszűkült mozdulatok! – Napjaink mellúszó technikáját már nem a széles kar- és lábmozdulatok jellemzik, sokkal inkább leszűkültek a mozgások, a vízből kiemelkedés fázisában magasra emeljük testünket, és a víz fölött dobjuk előre karjainkat.
  • Karok-lábak mozgása! – Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, a karok és lábak formázzanak minden úszómozdulatnál egy szívet.
  • Karmunka – Sok szabály rögzíti a mozgásukat, a könyököknek végig a víz alatt kell maradniuk, a karok hátrahúzásánál nem vihetők a csípő vonala mögé, beforgatásnál a könyökök szinte összeérnek.
  • Lábmunka – Az előrehaladást 70%-ban a lábmunka végzi, mozgása, az előrehaladás akkor a leggazdaságosabb, ha a láb- és a kar munkája nincs átfedésben egymással.
  • Amire még érdemes odafigyelni – A kar hátrafelé húzásánál, emeljük meg a könyökünket, előrenyújtózásnál merítsük a vízbe a fejünket, a hátrafelé rúgás mindkét lábbal egyszerre végezzük. 

Úszás után, hogy bőröd megőrizze hidratáltságát, ajánljuk figyelmedbe egyik kedvenc tusfürdőnket: