Az örök mumus

A tinédzserkori pattanások megjelenése természetes jelenség, és főleg a hormonális változások eredményeként jön létre. A serdülőkor elmúltával, azt gondolnánk, végleg búcsút inthetünk a pattanásoknak, ez azonban tévhit, mert a fránya, piros gumók bizony idősebb korban sem hagynak nyugodni, és egy-egy lelki probléma, vagy szervi rendellenesség esetén ismét felütik a fejüket.
Kiváltó okok lehetnek:

  • Lelki problémák, stressz: Amikor idegeskedünk valami miatt, a mellékvesék által egy bizonyos cortisol nevű hormon kerül bele a vérkeringésünkbe. Ez az alattomos hormon csökkenti bőrünk védekezőképességét és gyengíti az immunrendszert, táptalajt adva ezzel a vörös dudorok keletkezésének.
  • Hormonális változás (terhesség, menstruáció, stb.)
  • Belső elváltozás (pajzsmirigy, mellékvese, epe, stb.): Felnőttkori pattanások esetén, főleg ha egyéb testi tünet is társul a bőrproblémák mellé, érdemes orvoshoz fordulni és alapos vizsgálatot kérni, mert az esetleges bőrhibák szervi bajokra is utalhatnak.
  • Nem megfelelő arcápolási szokások

Arcápolás

Előfordulhat, hogy a nem megfelelő arcápolási rutin okozza a pattanásokat. Ha nem fordítunk elég időt bőrünk tisztán tartására, a felesleges szennyeződések könyörtelenül eltömítik a pórusokat, amelyek később begyulladhatnak. Mindig a bőrtípusunknak megfelelő készítményt válasszuk, zsíros bőrre például semmiképp ne használjunk olajos, tömény krémeket, illetve ha érzékeny arcbőrrel rendelkezünk, kerüljük az allergéneket tartalmazó kozmetikumokat.

A napi arcápoláshoz:

AA Help Acne Skin termékcsalád (nappali arckrém, éjszakai arckrém, lemosó gél, tonik)

Dr. Medica Acne termékcsalád (nappali/éjszakai arckrém, emulzió, tonik és szérum)