Hogyan kerüld el?

A hűvös, szeles időjárás és az ilyenkor gyakran használt forró víz, igencsak tönkreteheti a szánk bőrét. A cserepes ajkak pedig nem csak szépségünket csorbítják, hanem csúnya fertőzésekre is szert tehetünk, ha nem fordítunk elegendő időt ápolásukra.

Nem kívánatos következmények

A leggyakrabban előforduló fertőzés az ajak herpesz, amely rendkívül kellemetlen tünetekkel jár és kezelése nehézkes, elhúzódó. Lássuk, mi is áll a háttérben. Az ajak herpeszt a Herpes Simplex nevű vírus okozza. Ezt a vírust majdnem minden ember magában hordozza, és ha valamilyen sérülés által (pl. száj kisebesedése) táptalajt adunk a vírusoknak, azok működésbe lépnek és hatásukra csúnya hólyagok képződnek. Mivel a kezelése fájdalmas és időigényes, legjobb módszer a megelőzés.

7 tuti tipp az egészséges ajkakért:
  • Igyál sok vizet! A száraz bőr a nem megfelelő mértékű vízfogyasztás jele is lehet, ezért ügyelj a napi folyadékbevitelre! Ha nem változik semmi, próbáld ki további tippjeinket!
  • B-vitamin minden mennyiségben! A B-vitamin hiánya is okozhatja a bőr szárazságát, ezért fogyassz sok tejterméket, hüvelyest és teljes kiőrlésű gabonaféléket.
  • Ne harapdáld az ajkaidat! Az egyik rossz, bevett szokásunk, hogy harapdáljuk a szánkat, így próbálunk megszabadulni a felvált részektől, amivel csak többet ártunk, mint használunk.
  • Dörzsire fel! Ha már kicserepesedett a szád, az elhalt hámsejteket ne a kezeddel és ne is a fogaiddal próbáld meg eltüntetni. A Bielnda Crazy Kiss ajakradírokkal kíméletesen eltávolíthatod, anélkül, hogy felsértenéd a bőröd.
  • Mézédes ápolás: Miután eltűntetted az oda nem illő bőrdarabokat, készíts mézes pakolást és hagyd rajta az ajkaidon 10-15 percig. A méz kiváló hidratáló hatóanyag.
  • Hidratálj! Mivel az ajkakban nem találhatók faggyúmirigyek, fokozott ápolást igényelnek. Zsíros krémek helyett, kend be őket szemkörnyékápolóval, amit a szem körüli érzékeny területre fejlesztettek ki, így gyorsabban szívódik fel és mélyebbre hatol.
  • Használj ajakápolót! Mielőtt elindulsz otthonról, semmiképp ne feledkezz meg az ajakápolóról, amely segít megőrizni ajkaid hidratáltságát és megvédi a további sérülésektől.
Törődj ajkaiddal és válassz gyümölcsös ajakápolóink közül: