A bikiniszezon ősellenségei: A striák

A striák

Cellulit, narancsbőr, stria, terhességi csík, puklik és mélyedések…csupa kellemetlen, ugyanakkor tisztázandó dolog, amik megkeserítik a mindennapokat, főleg ha nem tudjuk mik is valójában és hogyan is küzdhetünk ellenük. Mai cikkünkben a striákra vetünk közelebbi pillantást, hogy megtudjuk mi is okozza őket és hogyan tűnhetnek el vagy hogyan nem!

Mik azok a striák?

Lila vagy vöröses csíkocskák, melyek egy idő után gyöngyházfehér színűvé válnak. Többnyire terhesség, hízás, fogyás vagy szédületesen gyors testépítés során jelentkeznek. Sokan nevezik őket terhességi csíkoknak, a megfogalmazás azonban hamis, hiszen már serdülőkorban ellephetik a kényes területeket. A narancsbőrrel sem érdemes összekeverni: míg a csíkokért a kötőszövetek nyúlása felelős, az érdes, narancshéjra hasonlító bőrfelszínért a zsírsejtekből álló szigetecskék kidomborodása.

Mitől lesznek striáim?

Attól, hogy a bőröd alatti kötőszöveted nem tud megfelelő ütemben együtt nyúlni a bőr felső rétegével, melynek tágulását a hirtelen növekedés (hízás, izmosodás, magasságbeli változások, terhesség, stb) okozza. Annak, hogy miért olyan gyenge a kötőszöveted, több oka is lehet!

Első és legfontosabb: a mozgásszegény életmód, majd szépen sorban követi az elégtelen folyadékbevitel, a helytelen táplálkozás, a mellékvesekéreg túlműködése, szteroidok szedése, majd végül a genetika. Tehát tehetsz érte, hogy ne legyenek striáid, viszont az is igaz, hogy ez egy olyan terület, ahol érdemesebb a prevencióra fókuszálni, mert a már meglévőket eltűntetni nagyon nehéz, néhány esetben pedig lehetetlen.

Mit tehetek ellenük?

Akinek az édesanyja (netán édesapja) hasonló problémával küzdött, annak a lehető legnagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a megelőzésre. A megelőzés első és legfontosabb lépése az egészséges mennyiségű mozgás és a vele arányban álló táplálkozási kultúra kialakítása. Ezt követi a kifejezetten érzékeny, laza kötőszövettel bíró bőr megfelelő ápolása, feszesítő, erősítő, stimuláló kozmetikumokkal, testkezelésekkel. A már kialakult csíkok is enyhíthetők a mogyóróolaj, lenmagolaj, kökényolaj, és az argánolaj hidratáló hatásával. A hideg-meleg váltott fürdő is feszesíti a bőrt, úgy ahogy a különböző gyógynövény-esszenciákat és más természetes összetevőket tartalmazó szérumok is. Válaszd a kecsketejet, az aloe jótékony hatását vagy a licsi levét, egyikkel sem nyúlhatsz mellé. Érdemes még a cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj és a szilíciumot tartalmazó teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak fogyasztását megfontolni, ugyanakkor a 2,5 liter napi szénsav- és cukormentes folyadék fogyasztása kötelező, nemcsak a striák, de az egészség szempontjából is.

A Vegan Friendly Cukorszemcsés radírokkal eltávolíthatod az elhalt hámréteget, felpezsdítve a vérkeringésedet.
Alakformáló Bielenda Slim Cellu Correctorok segítenek a kívánt alak elérésében!